Kopaonik Mountain Home

Published on October 26th, 2012

location: Kopaonik | size:120m2 | status:complete

home page

The Mountain Home at Kopaonik ski resource in Serbia is erected on the small plot sandwiched in-between two other buildings. Interestingly, two adjacent homes were designed and constructed independently but almost concurrently, with comparable budgets and according to similar requirements of their users. The proximity of neighboring buildings is contrasted by the presence of the vast and empty space on the western edge of the plot. In response, the building is entirely oriented toward the clearance. Its form is defined by the roof which provides a shield from the neighbors and frames far reaching view across the slopes of the hilly landscape. The design intent was to create a house without external walls in reference to traditional mountain home typology of the region whereby the dominant portion of the building’s envelope belongs to the roof rather than the walls. A family of possible solutions has been studied to determine the optimal envelope which consists solely of the roof surface with the aperture in the form of the glass facade protected with timber louvers. The building is split into two identical but mirrored halves, belonging to two separate units organized vertically across three levels. A massive wall positioned centrally in the interior provides for lateral stability of the entire timber structure. Another prominent feature of the house is the communal terrace conceived as a front platform resting on two oversize girders cantilevering above the landscape.

img_2408-a
img_1181-a
img_1357
img_1280
img_2330
img_1714
img_1736
img_1856
img_2010
img_1556-a
img_2257
img_2273
img_1637
img_1591
img_2381
img_2350
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail
01_sajt_osnova
02_sajt_krov
03_sajt_presek_A_izgled
03_sajt_presek_A
05_sajt_presek_B
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

The building is located at the rim of the national park, and within the largest ski resource in the country. Planning code in this area is stringent and meant to preserve nature form unrestrained growth and stipulate development of the rural ambiance. The code stipulates the following: building height, relative occupancy of the lot, degree of inclination for the roof planes and the choice of several materials for the external finishing. Looking for the incentive to start the project, we came across the traditional mountain homes scattered in the region, recognizable for their timber structure and characteristic roof geometry geared to provide usable attic space with no excessive volume. Traditionally, mountain homes in Kopaonik region are built around the same formula with a characteristic roof geometry. This project follows the same idea; roof planes are dominant while external walls are omitted altogether. Front facade is the glass screen oriented toward hilly landscape. Existing planning code and client’s preferences are translated into the design rules for relational modeling resulting with a number of possible configurations.

04kop_maketa100_9958
04kop_maketa100_9934
04kop_maketa100_9976
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

In the search for the perfect roof form, a design protocol is set to accommodate changing values of its key parameters, taken as a combination of planning regulations and clients preferences. Use the green slider to view a series of models, regarded as a sequence of possible solutions varying in their shape but sharing the same characteristics.

The structural concept places significance on the dividing wall to get lateral stability. Entire body is made of the visible timber structure, and laid on the concrete foundation. The building is sunk into the landscape, with the terrace platform resting on two massive girders cantilevering up to four meters.

axo 01
axo 01
axo 01
axo 01
axo 01
NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

credits///design: 4of7///Djordje Stojanovic, Vladimir Pavlovic and Milutin Cerovic ///structural design: Zikica Tekic ///photo: Ana Kostic